VCA 2017/6.0

Informatie aanvragen


VCA 2017/6.0

VCA certificering is er om een bepaalde norm te stellen om er voor te zorgen dat bedrijven veiliger werken op externe locaties om het aantal ongevallen te verminderen. VCA is een afkorting voor Veiligheid, gezondheid en milieu (VGM) Checklist Aannemers. Maar VCA is veel meer dan een gewone checklist. Door het behalen van een VCA certificering wordt er aangetoond dat een bedrijf getoetst is op de dienstverlening en voldoet aan de gestelde norm voor VGM-beheersystemen. Het VCA-certificeringssysteem voldoet aan de eisen volgens de Europese vastgestelde norm. Hierdoor wordt internationale toepassing binnen Europa vereenvoudigd.

De VCA certificering is bedoeld voor bedrijven die externe werkzaamheden uitvoeren met een verhoogd risico, vanuit het oogpunt van de opdrachtgever. Hierbij gaat het in veel gevallen om werkzaamheden in fabrieken, bij installaties en werk- en projectlocaties zoals bouwterreinen. VCA certificering wordt veelal gevraagd in de volgende branches:

  • Werktuigbouwkunde
  • Elektrotechniek en procesbesturing
  • Bouwkunde
  • Civiele techniek
  • Overige technische diensten (zoals transport, schilderen, steigerbouw etc.)

Hoe kunnen wij u helpen met VCA?

Allereerst komt een VCA certificering in drie verschillende niveaus:

  1. VCA* (een ster) is voor onderaannemers
  2. VCA** (twee sterren) is voor hoofdaannemers
  3. VCA-P is bedoeld voor aannemers werkzaam in de petrochemie

Uitzondering kunnen zijn wanneer de opdrachtgever hogere eisen stelt dan de vereiste norm zoals hierboven. Ook de bedrijfsgrootte is van invloed.

Maatwerk advies nodig bij het behalen van VCA?

Afhankelijk van het niveau moet een organisatie aandacht besteden aan het VGM beleid, VGM instructies, risicobeheersing, veiligheid van middelen, milieuaspecten, PBM, (bijna-)ongevallen en opleidingen. Hierbij kan Vos Advies u uitstekend van dienst zijn zodat u optimaal voorbereid bent op de VCA audit.