Wat houdt VCA in?

VCA certificering is er om een bepaalde norm te stellen om er voor te zorgen dat bedrijven veiliger werken op externe locaties om het aantal ongevallen te verminderen. VCA is een afkorting voor Veiligheid, gezondheid en milieu (VGM) Checklist Aannemers. Maar VCA is veel meer dan een gewone checklist. Door het behalen van een VCA certificering wordt er aangetoond dat een bedrijf getoetst is op de dienstverlening en voldoet aan de gestelde norm voor VGM-beheersystemen. Het VCA-certificeringssysteem voldoet aan de eisen volgens de Europese vastgestelde norm. Hierdoor wordt internationale toepassing binnen Europa vereenvoudigd.

De VCA certificering is bedoeld voor bedrijven die externe werkzaamheden uitvoeren met een verhoogd risico, vanuit het oogpunt van de opdrachtgever. Hierbij gaat het in veel gevallen om werkzaamheden in fabrieken, bij installaties en werk- en projectlocaties zoals bouwterreinen. VCA certificering wordt veelal gevraagd in de volgende branches:

  • Werktuigbouwkunde
  • Elektrotechniek en procesbesturing
  • Bouwkunde
  • Civiele techniek
  • Overige technische diensten (zoals transport, schilderen, steigerbouw etc.)

Hoe kunnen wij u helpen met VCA?

Allereerst komt een VCA certificering in drie verschillende niveaus:

  1. VCA* (een ster) is voor onderaannemers met minder dan 35 werknemers
  2. VCA** (twee sterren) is voor hoofdaannemers en organisaties met 35 werknemers of meer
  3. VCA-P is bedoeld voor aannemers werkzaam in de petrochemie

Uitzondering kunnen zijn wanneer de opdrachtgever hogere eisen stelt dan de vereiste norm zoals hierboven.

Maatwerk advies nodig bij het behalen van VCA?

Afhankelijk van het niveau moet een organisatie aandacht besteden aan het VGM beleid, VGM instructies, risicobeheersing, veiligheid van middelen, milieuaspecten, PBM, (bijna-)ongevallen en opleidingen. Hierbij kan Vos Advies u uitstekend van dienst zijn zodat u optimaal voorbereid bent op de VCA audit.

Voor vragen over VCA-certificering kunt u ons telefonisch bereiken tijdens kantooruren, maar u kunt ook uw vraag stellen door het digitale contactformulier in te vullen.

Bekijk direct de volledige VCA-norm.

Menu